Miért kell Önnek a B6-vitamin?

611
HOZZÁSZÓLÁS:

B6-vitaminA B6-vitamin öt egymástól független laboratóriumban lett izolálva még a XX. század harmincas éveinek végén. A  természetben három különböző vegytani néven, ám biológiailag mégis hasonló formában fordul elő: Piridoxamina, piridoxál, piridoxin – ez utóbbi néven a B6-vitamin szinonimájává vált.

Barátai és ellenségei

A B6-vitamin három összetevőjének biológiai funkciója általában rokon a többi B-vitaminéval, különösen a B1- B2 és a B5-vitaminokéval, melyek lényegében a C-vitaminnal és a magnézium, kálium és nátrium “makroelemekkel” együtt fokozzák a hatását. Ezzel szemben a piroxidin igazi ellenségei a kávé, az alkohol és dohányzás, a sugárzás és a  fogamzásgátlók.

Milyen hatásaik vannak?

Azonkívül hogy a zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében játszanak szerepet, és az idegrendszer,  immunrendszer és az emésztőrendszer – klórsav termelés – jó működését elősegíti, a piridoxinnak fontos szerepe van több olyan betegség lefolyásában, mint például a gyermekkori gyakori görcsös állapotok, mert enyhíti és csökkenti a görcsöket, azaz görcsoldó hatású.

Ennek kapcsán érdemes megjegyeznünk: ahhoz, hogy  elkerülhessük, hogy a gyermekben kialakuljanak a görcsökkel együtt járó tünetek – melyek akkor fenyegetnek, ha az anya a várandóssága idején nem jut elegendő  B6-vitaminhoz -, érdemes a terhesség ideje alatt megelőzési céllal emelni a  piridoxin bevitelét, a többi között azért is, mert, számos klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a piridoxin hatásai között ott van a terhességi hányinger csillapításának képessége is.

Ha  táplálékkiegészítőkhöz szeretnénk folyamodni, a termék kiválasztása, az adag meghatározása és a szedés módjának előírása a nőgyógyász vagy a háziorvos hatáskörébe tartozik. Természetesen minden más esetben is ezt tanácsoljuk, nem csak a várandós nők esetében. A túlzottan nagy adag bevitele – több mint 50 mg – és a huzamos szedés idegrendszeri panaszokat idézhet elő, ám ha a piridoxint egyidejűleg több gyógyszerrel együtt szedjük be,  olyankor a hatását elveszítheti.

A menstruációs ciklus változásai

A nők fogamzóképessége az első menstruációtói az utolsóig tart. A menstruációs ciklusban elképzelhető  módosulások egyike a havivérzés kimaradása – amenorrhea -, természetesen itt nem szólva a terhesség miatti  vérzéskimaradásról. Azok az okok, melyek közrejátszanak a menstruáció kimaradásában, több tényezőtől függően következhetnek be – érzelmi trauma vagy egy tengerentúli utazás-, de ha a hormonháztartás megváltozása váltja ki a  ciklus zavarait, mint például a hirtelen és nagy mértékű testsúlycsökkenés, jó tudni, hogy a B6-vitamin a normális  állapot helyreállítását az A-vitaminnal, a béta-karotinnal és az E-vitaminnal együtt elősegíti.

Sok nő életében a  menstruáció közeledtét erős fizikai fájdalom és olykor igen erős ingerlékenységi állapot jelzi – menstruáció  előtti  szindróma. Az egész B-vitamin-csoport képes ezeknek a tüneteknek az enyhítésére vagy akár teljes  megszüntetésére, akárcsak a havivérzés kezdetekor – dizmenorrhea – megnyilvánuló görcsös fájdalom csillapítására.

B6-vitamin hiány jelentkezhet bélbetegeknél, egyhangú s elégtelen táplálkozású idős embereknél, a rendszeres alkoholfogyasztóknál, bizonyos gyógyszereket  betegségük miatt szedő embereknél. De a csecsemőknél is előfordulhat B6-vitamin hiány, vagy az elavult eljárással  készült tápszerrel való táplálásuk miatt, vagy mert az édesanyjuknak van B6-vitamin- hiánya.

Miben fordul elő?

A B6-vitamin jó néhány élelmiszerünkben jelen van, de az állati eredetűek közül kiemelkedő a:

 • marha- és csirkemáj;
 • pulyka-, fácán- , borjú- és sertéshús;
 • tőkehal, lazac;
 • tintahal.

A növényi eredetűek közül kiemelkedő a:

 • búzacsíra;
 • szántott gombák, lencse;
 • olajos magvak;
 • póréhagyma;
 • gesztenyeliszt.
611
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
 1. 2016.10.29.

  […] A B6-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Természetes forrásai az élesztő, a búzakorpa, a zabpehely, avagy a szójaliszt. További információk a B6-vitamin forrásairól ITT! […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]