Mennyi B6-vitaminra van szükségünk, és mi történik, ha túladagoljuk?

566
HOZZÁSZÓLÁS:

A B6-vitaminból felnőtteknek mintegy 2,0 mg szükséges, amely igény terhességben, szoptatásban valamelyest nagyobb.b6-vitamin

Van egy kisgyermekeken észlelt görcsrohamféleség, amely semmiféle kezelésre nem reagál, csak 10-20 mg intravénásán adott piridoxinra szűnik meg.

A makrocitás (a normálisnál nagyobb sejteket mutató) anémiát, vagyis a vészes vérszegénységre emlékeztető vérképet három vitamin hiánya idézheti elő, a B12-é, a folsavé és a piridoxiné (illetve a piridoxál-foszfáté).

Mi történik ha túladagoljuk?

Mivel a máj működésében alapvető biokémiai hatást fejt ki, ezért az ortomolekuláris medicina tanítása alapján megadózisaival tettek kísérletet. Ez alatt 100-200-500 mg napi adagot kell értenünk. Sajnos igen gyakran kísérték az ilyen magas adagokat idegrendszeri mérgezési tünetek (neurotoxicitás).

Ma már nem biztosak benne, hogy a toxikus hatásokért tényleg a nagy adagban elfogyasztott piridoxin a felelős. Vannak, akik a vitaminban lévő szennyeződésekre gondolnak. Ugyanis abszolút tisztaságban előállított hatóanyag nem létezik. Ha valaminek 2 mg az adagja és ez az adag 1%-ban szennyező vegyületet is tartalmaz, akkor a napi szennyeződés a vitamintablettából mindössze 20 pg. De ha ugyanazon kitermelésű hatóanyagból 500 mg-ot fogyasztunk 1% szennyeződés jelenléte mellett, akkor 5 mg szennyező anyagot is felveszünk.

A piridoxin megadózis e története arra hívja fel a figyelmünket, hogy a megadózisokkal óvatosan kell bánnunk, még a vízben oldódó anyagok esetében is (amelyek könnyen kiürülnek a vizelettel).

Akár a piridoxin, akár valamilyen szennyeződés okozza az érző idegek súlyos betegségét, arra is gondolnunk kell, hogy amíg a mozgató idegek minden vonatkozásban a vértől elhatárolt sejtektől, a gerincvelőből indulnak ki, addig az érző idegrostok sejtjei a gerincvelőn kívül találhatók az érző idegdúcban.

Tehát amíg a mozgató idegsejteket a központi idegrendszeri agyburkok határolják el a vérben lévő anyagoktól, amelyekbe a bejutás nem egyszerű, addig az érző idegsejtek ilyen védelemben nem részesülnek. Ez arra szolgálhat magyarázatként, miért az érző idegrostokat támadja meg a mérgezés.

566
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]