A legfontosabb tények a B6-vitaminról

560
HOZZÁSZÓLÁS:

A B6-vitamin a szervezet fehérjefelépítését és -lebontását szabályozó enzimek fontos alkotórésze. Részt vesz energiatartalékaink (glikogén) cukorrá való átalakításának energiaterb6-vitaminmelő folyamatában. A B6-vitamin szerepet játszik a zsiremésztésben fontos epesavak, a hemoglobin és néhány szöveti hormon képzésében is.

Nagy jelentőségű az idegrendszerben betöltött szerepe is, ahol az idegsejtek közötti impulzusokat átvivő vegyület. Az A-vitaminhoz és a niacinhoz hasonlóan a B6-vitamin is fontos a gyermek- és fiatalkori növekedésnél, mivel a sejtek specializálódását és osztódását irányítja. Ez a feladatköre a folsav mellett a legfontosabb „terhességi vitaminná” teszi.

Mivel a sejtek újraképződése szorosan összefügg az antitestek képzésével, melyeket saját immunrendszerünk az idegen anyagok felismerésére állít elő, ezért a B6-vitamin védekezőrendszerünket is erősíti.

Szükséglet

A DGE felnőtteknek napi 1,2-1,5 mg-ot ajánl. Szükségletünk függ a táplálkozás módjától, az általános egészségi állapottól és a fehérjebeviteltől, bizonyos ingadozások jellemzik. Bizonyos gyógyszerek, pl. fogamzásgátlók, antibiotikumok vagy antidepresszánsok szedésekor az igény növekszik.

Hiánytünetek

Az ipari államokban viszonylag ritka a masszív hiány, mivel a B6-vitamin sok élelmiszerben előfordul. Az enyhe hiány azonban igen széles körben elterjedt. Ennek tünetei a beteg bőr, a sebes szájszögletek, bélpanaszok, fáradékonyság, levertség és a fertőzések iránti fogékonyság.

A B6-vitamin-hiány a (fogamzásgátlók okozta) depresszió egyik oka. Nagyobb hiány esetén a máj és az idegrendszer zavarai jelennek meg. A kalcium-, magnézium- és foszforanyagcsere nem működik helyesen, illetve vashiány lép fel.

A B6-vitaminhiány az egyik lehetséges oka az olyan menstruációs panaszoknak, mint az előzetes vízfelhalmozódás a szövetekben, a rendszertelen vérzések és a pattanások. Mivel főleg a fehérje-anyagcserében használódik fel, ezért a terhesek majdnem fele szenved a hiány miatt ödémáktól és rosszulléttől. Ezért terheseknek és fogamzásgátlókat szedő nőknek gyakran tanácsolják B6-vitamin-tartalmú készítmények szedését, ez azonban csak orvosi felügyelet mellett történjen.

A csecsemők a vitaminhiányra idegességgel és görcsre való hajlamossággal reagálnak. A HIV-pozitív betegek még akkor is hiányt szenvedhetnek, ha B-vitamin-készítményeket szednek.

Orvosi hatása        

Pyridoxint alkalmaznak menstruációs panaszok, terhességi rosszullét, bőrbetegségek, depresszió, köhögés és légúti panaszok, szédülés ellen, úti betegség esetén és altatás után. Állítólag korlátozza a rákellenes sugárkezelések mellékhatásait is. A kombinált magnézium-B6-vitamin-kezelés jelentős javulást mutatott autista gyerekeknél.

Túladagolás        

A hosszú időn át szedett, napi több mint 2000 mg-os adagok idegi károsodásokat okozhatnak, napi 500 mg-nál a kéz- és lábfejek érzéketlensége jelentkezik, ami bénulásig is fokozódhat.

>>> Tipp

Egyen teljes kiőrlésű gabonatermékeket, mert a teljes liszt fehér lisztté történő „nemesítése” során a pyridoxinok 85%-a elvész.

A már évek óta fogamzásgátlókat szedő nők gyakran B6-vitamin-hiányban szenvednek. Kérdezze meg orvosát erről!

560
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]